W niedzielę 9 lipca w Amfiteatrze Miejskim w Lubartowie odbył się II Lubartowski Przegląd Kultury, Smaków i Rękodzieła Ziemi Lubelskiej. Obok występów artystycznych, warsztatów rękodzieła i różnorodnych pokazów swoje umiejętności zaprezentowała również Grupa Teatralna Ogniwo. Tym razem grupa zmierzyła się ze sztuką przyrządzania potraw z ryb słodkowodnych. We współpracy z Gospodarstwem Rybackim w Samoklęskach na swym stole prezentowała konserwę rybną z tołpygi i amura, pierogi z karpiem, pęczakiem i borowikami, sakiewki rybne oraz roladę z farszem rybnym. Potrawy te przygotowały Panie: Agata Misztal, Beata Kozak, Anna Białek, Paulina Długosz-Lemieszek, Grażyna Długosz, Ewa Mańko, Magdalena Kabała, Maria Kabała i Krystyna Robak. Bezkonkurencyjny okazał się jednak „król” polskich stawów czyli karp faszerowany kaszą gryczaną i żurawiną przygotowany przez panią Katarzynę Wójtowicz. Przysmak ten zyskał uznanie komisji konkursowej i zajął I miejsce w konkursie na najsmaczniejszą potrawę z ryb słodkowodnych.