W dniu 28 listopada 2015 roku na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie odbył się „II Kongres Sołtysów” zorganizowany przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego. Podczas kongresu przeprowadzona została konferencja na temat roli sołectw we wdrażaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
W trakcie trwania kongresu przeprowadzone zostały dwa konkursy kulinarne
na najlepsza potrawę regionalną z nagrodami w kategoriach przekąski podawane na zimno oraz ciasta i desery. Gminę Kamionka reprezentowały:
Panie przygotowały dwie potrawy z ryb: pasztet z amura, szczupaka i karpia oraz karpia faszerowanego kaszą gryczaną i żurawiną, a także deser - piróg adwentowy.
Ich potrawy zdobyły uznanie komisji konkursowej. Nasze Panie zdobyły III miejsce
w kategorii deserów i ciast i specjalne wyróżnienie Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Elżbiety Wójcik za karpia faszerowanego. Ta potrawa została zgłoszona przez Panie jako potrawa pozakonkursowa, ale zachwyciła komisję swoim smakiem do tego stopnia, że otrzymała specjalne wyróżnienie. Serdeczne podziękowania dla Pani Marii Filipiak – prezes Gospodarstwa Rybackiego „Samoklęski” sp. z o.o. za bezpłatne dostarczenie ryb użytych do przygotowania potraw.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.