, Imieniny:
Jesteś na: Aktualności Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki...
Gmina
Gmina
Turystyka
Turystyka
Inwestycje
Inwestycje
Aktualności
Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce - fotogaleria

Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce - fotogaleria

21-07-2015

Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce

Najlepsze potrawy

W dniu 19 lipca podczas imprezy Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce organizowanej przez Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego oraz Polską Izbę Produktu Lokalnego Wójt gminy Kamionka Karol Ługowski oraz przewodniczący Rady Gminy Kamionka Pan Sławomir Struski zasiadali w Komisji Gastronomicznej oceniającej najlepsze potrawy. Wśród ocenianych potraw znalazły się:

1) Zupa pokrzywowa i policzki wołowe w sosie ziołowym przygotowane przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach

2) Chłodnik tradycyjny i żeberka w miodzie z orzechami przygotowane przez Helenę Śliwka z Janowca

3) Zimny barszcz z ziemniakami i zasmażką śmietanową oraz gołąbki z mięsa wieprzowego, kaszy jaglanej, soczewicy i kapusty duszone w zakwasie chlebowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach

4) Zupa pejzanka, czyli chłopka i pierogi jagodowe z cynamonem i śmietaną przygotowane przez restaurację Termy Pałacowe w Nałęczowie

5) Korona mięsna po nałęczowsku z ćwikłą i pierogi ruskie bryzgane przygotowane również przez Termy Pałacowe w Nałęczowie

6) Karp w otulinie z cynamonu i botwina z pokrzywą i pulpetami z mięsa mieszanego podana

7) Zupa szpinakowa z wieprzowymi zlepieńcami i młoda jotka w sosie chrzanowym przygotowane przez Hotel Montis w Poniatowej

8) Placuszki gryczane z wędzonym pstrągiem i sarnina leśniczyny przygotowane przez Gminną Radę Kobiet w Zakrzówku,

9) Barszcz biały na spyrce i łaziskie kapuśniaki z kaszy jaglanej przygotowane przez Stowarzyszenie Kobiet Łaziszczanki z Łazisk

10) Barszcz chrzanowy i golasy z kaszy gryczanej z serem przygotowane przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego

11) Roladki z warzywami i sernik czekoladowy przygotowane przez Czesławę Szczepińską z Jaszczowa

12) Barszcz czerwony księżomierski i gołąbki gryczane przygotowane przez Klub Seniora w Gościeradowie

13)Tort oraz kluski przednówkowe z sosem grzybowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bogucinie

oraz

14) Pasztet z selera i racuchy gryczane z jabłkami w sosie owocowym przygotowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Kierzkówki ”Działajmy Razem” z Kierzkówki, które zajęło II miejsce w klasyfikacji ogólnej oraz wyróżnienie Wójta gminy Kamionka za najlepszą potrawę imprezy.

 

Oto cały skład Komisji:

Grażyna Kurpińska - przedstawicielka Izby

Agata Domżał - kierownik biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”

Sławomir Struski - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie

Andrzej Szwabe - prezes Polskiego Radia Lublin SA

Karol Ługowski - wójt gminy Kamionka

Jakub Jakubczak - mistrz kucharski z wieloletnim stażem pracy i znawca kuchni lubelskiej

 

Gratulujemy wszystkim ekipom zaangażowania i pasji w tworzeniu tych wybornych potraw,      a Państwa zachęcamy do obejrzenia inspirującej fotorelacji z prac komisji oraz wyglądu serwowanych potraw.

Powrót do działu tematycznego Powrót
Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii