Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce
Najlepsze potrawy
W dniu 19 lipca podczas imprezy Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów w Kozłówce organizowanej przez Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego oraz Polską Izbę Produktu Lokalnego Wójt gminy Kamionka Karol Ługowski oraz przewodniczący Rady Gminy Kamionka Pan Sławomir Struski zasiadali w Komisji Gastronomicznej oceniającej najlepsze potrawy. Wśród ocenianych potraw znalazły się:
1) Zupa pokrzywowa i policzki wołowe w sosie ziołowym przygotowane przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
2) Chłodnik tradycyjny i żeberka w miodzie z orzechami przygotowane przez Helenę Śliwka z Janowca
3) Zimny barszcz z ziemniakami i zasmażką śmietanową oraz gołąbki z mięsa wieprzowego, kaszy jaglanej, soczewicy i kapusty duszone w zakwasie chlebowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach
4) Zupa pejzanka, czyli chłopka i pierogi jagodowe z cynamonem i śmietaną przygotowane przez restaurację Termy Pałacowe w Nałęczowie
5) Korona mięsna po nałęczowsku z ćwikłą i pierogi ruskie bryzgane przygotowane również przez Termy Pałacowe w Nałęczowie
6) Karp w otulinie z cynamonu i botwina z pokrzywą i pulpetami z mięsa mieszanego podana
7) Zupa szpinakowa z wieprzowymi zlepieńcami i młoda jotka w sosie chrzanowym przygotowane przez Hotel Montis w Poniatowej
8) Placuszki gryczane z wędzonym pstrągiem i sarnina leśniczyny przygotowane przez Gminną Radę Kobiet w Zakrzówku,
9) Barszcz biały na spyrce i łaziskie kapuśniaki z kaszy jaglanej przygotowane przez Stowarzyszenie Kobiet Łaziszczanki z Łazisk
10) Barszcz chrzanowy i golasy z kaszy gryczanej z serem przygotowane przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
11) Roladki z warzywami i sernik czekoladowy przygotowane przez Czesławę Szczepińską z Jaszczowa
12) Barszcz czerwony księżomierski i gołąbki gryczane przygotowane przez Klub Seniora w Gościeradowie
13)Tort oraz kluski przednówkowe z sosem grzybowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bogucinie
oraz
14) Pasztet z selera i racuchy gryczane z jabłkami w sosie owocowym przygotowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Kierzkówki ”Działajmy Razem” z Kierzkówki, które zajęło II miejsce w klasyfikacji ogólnej oraz wyróżnienie Wójta gminy Kamionka za najlepszą potrawę imprezy.
Oto cały skład Komisji:
Grażyna Kurpińska - przedstawicielka Izby
Agata Domżał - kierownik biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”
Sławomir Struski - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie
Andrzej Szwabe - prezes Polskiego Radia Lublin SA
Karol Ługowski - wójt gminy Kamionka
Jakub Jakubczak - mistrz kucharski z wieloletnim stażem pracy i znawca kuchni lubelskiej
Gratulujemy wszystkim ekipom zaangażowania i pasji w tworzeniu tych wybornych potraw, a Państwa zachęcamy do obejrzenia inspirującej fotorelacji z prac komisji oraz wyglądu serwowanych potraw.