Lubelskie święto smaków w Kozłówce
W niedzielę, 19 lipca, w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce odbędzie się lubelski finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursowym (i jednocześnie kiermaszowym) menu znajdzie się aż 150 produktów i 14 zestawów obiadowych. Organizatorzy imprezy: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przewidzieli również bezpłatne degustacje pejzanki (Paysanki) – wykwintnej zupy, którą niemal 90 lat temu w Kozłówce kosztowali goście weselni Michała i Marii Zamoyskich, a także staropolskiego kompotu, przyrządzonego na sposób… sałatkowy, czyli macedoine de fruits, który na przełomie XIX i XX w. serwowano u ordynatów Konstantego i Anieli Zamoyskich.
W malowniczych plenerach ordynackiej rezydencji jedzenie będzie i wytworne, i smaczne. Na stołach znajdą się produkty i potrawy mniej lub bardziej znane, czasami pamiętane jeszcze z dzieciństwa, a może już tylko z babcinych opowieści czy literatury pięknej. Oprócz wspomnianego kompotu i pejzanki, która nota bene łączy w sobie tradycje ordynackie i chłopskie, wytwórcy z województwa lubelskiego zaprezentują w Kozłówce całą gamę tradycyjnych rarytasów: pieczywo, sery, miody, kiełbasy i inne wędzonki, a także pierogi z przeróżnymi nadzieniami, racuchy, placki…, słowem – wszystko, czego dusza zapragnie. W kiermaszowej karcie dań znajdzie się m.in. wekowana w słoikach ryba w borowikach, smalec fasolowy i dżem z cukinii ze śliwką. Dla ochłody serwowane będą sławatyckie lody, a także kwas ziołowy czy „Magia ogrodu”, czyli nalewka z mięty i ogórka. Kulinarną przygodą będzie odkrywanie smaku babeczek chrzanowych, konfitury z włoskiego orzecha i nalewki z huby brzozowej, a nie lada wyzwaniem – dochodzenie, co kryje się pod nazwami niektórych przysmaków. Konia z rzędem temu, kto odgadnie przed degustacją, jaki smak mają piaseckie rozetki, piramidki ulowe, skubaniec rogowski czy Sekret Sapiehów!
Ten ostatni specjał – jako jeden z dwudziestu trzech – będzie ubiegał się o nominację do ogólnopolskiego tytułu „Perła 2015”, przyznawanego najlepszym produktom i potrawom z różnych regionów kraju podczas wrześniowego „finału finałów” w Poznaniu. Tymczasem w Kozłówce eksperckie jury wybierze nie tylko lubelskich pretendentów do statuetki „Perła”, ale i najlepsze regionalne smakołyki w kilku kategoriach. Kto zasłuży na to miano? Jakie jeszcze atrakcje czekają w gościnnych progach Muzeum Zamoyskich? Przekonaj się sam i przyjedź 19 lipca do Kozłówki!